038 303 21 81

Een nieuwbouw tuin aanleggen, waar moet ik beginnen?

16-10-2019

Na maanden wachten is het moment daar en krijgt u eindelijk een splinternieuwe sleutelbos in uw handen gedrukt. Een heerlijk moment waar u al even naar uit zat te kijken! Maar al staan alle meubels op een gegeven moment op zijn plek, dan geldt alsnog: zodra de zon schijnt, dan willen we de tuin in!

De tuin wordt vaak gezien als een klein detail, maar wij zijn van mening dat dit wel degelijk een grote rol speelt in het creëren van een fijne woonervaring. Of je nu groene vingers hebt of niet.

Of u nou droomt van een tuin vol met standbeelden, een open oase van rust of een groene wildtuin. Een droomtuin betekent voor iedereen wat anders. Om het vervolgens niet alleen bij dromen te laten maar uw dromen ook werkelijkheid te laten worden is weer een heel ander verhaal. Maar waar begin je?

We geven u graag wat tips en kunnen indien gewenst altijd met u meedenken.

Analyseer de tuin
Dit klinkt technischer dan het eigenlijk is. Het doel is simpelweg bekijken hoeveel er in de tuin past. Pak een meetlint erbij en kijk of dat enorme standbeeld dat op de wenslijst staat überhaupt wel past. Ook kan er achterhaalt worden of er opeens een leiding door de grond loopt waar u nou net wilde gaan graven. Zorg dat de tuin geen geheimen voor je heeft. Als jij elk gaatje en hoekje van je tuin kent kan je op basis daarvan verder.

Maak een lijst
Wat moet er per se in de tuin? Wat is realistisch? Wat is er mogelijk? Laat uw creativiteit de vrije loop en schrijf alle ideeën op. Zoek desnoods inspiratie bij grote tuinwinkels of in woonbladen. En wees ook een beetje kritisch, is die knalrode tuinset nog steeds prachtig over vijf jaar?

Deel de tuin in
Zonder groen is een tuin helemaal geen tuin. Er bestaan veel verschillende manieren om je tuin te beplanten: van graszoden tot kleurrijke bloemen, bomen en een haag. Je kunt zelf bepalen hoe groot je het maakt. Zeker als je zelf geen groene vingers hebt.

Nu de grootte van de tuin inzichtelijk is en u heeft opgeschreven wat uw wensen zijn, kan er geschetst worden. Het terras hier, de hangmat daar, de moestuin in dat hoekje en het schuurtje met overkapping tegen de schutting.

Schets net zoveel versies totdat u helemaal tevreden bent maar onthoud, het hoeft echt niet allemaal tot in de puntjes perfect. Neem af en toe een stap terug en bekijk het grotere geheel.

Plannen
Schrijf stap voor stap op in welke volgorde alles moet gebeuren. De bestrating, bebouwing, beplanting en tot slot de tuinmeubels. Liever niet zelf wroeten in de aarde of met de schep aan de slag? Er zijn gelukkig genoeg tuiniers die het voor een leuk prijsje kunnen overnemen.

De laatste stap
Als het goed is ligt er nu een concreet plan voor de tuin. Dan kan u nu aan misschien wel het leukste onderdeel beginnen: shoppen! Kies tuinmeubels die bij de door u gekozen sfeer passen en natuurlijk de planten in de juiste kleuren, maten en vormen. Het inrichten kan beginnen!