Alle beetjes helpen, maar het beste resultaat behaalt u als u o.a. de volgende stappen volgt. Zorg eerst dat de warmte binnen blijft, gebruik zo veel mogelijk duurzame energie en apparaten die zo energiezuinig mogelijk zijn.
Stap 1: Beperk de energievraag
Een goede isolatie zorgt voor een hoog wooncomfort en een lage energierekening. Maar je huis moet wel kunnen blijven “ademen”. Vervuilde, vochtige binnenlucht moet afgevoerd worden en vervangen door verse buitenlucht. Als u gaat isoleren schenk dan extra aandacht aan het goed ventileren van uw woning.
Gebruik isolatie materialen met een hoge Rc-waarden voor vloeren, muren en daken. En Hoog Rendement (HR) glas voor in de ramen en deuren. Dicht de aanwezige kieren in de woning en breng een tochtstrip aan op de draaiende ramen en deuren.
Stap 2: Gebruik duurzame energiebronnen
Een belangrijke duurzame bron is de zon. Zonne-energie kan gebruikt worden om via een zonneboiler water te verwarmen en via fotovoltaïsche (PV) cellen elektriciteit op te wekken. Maar denk ook aan het gebruik van warmte die anders ongebruikt de woning uit zou verdwijnen. Denk hierbij aan warmteterugwinning bij een douche WTW of een WTW op een ventilatiebox.
Stap 3: Gebruik fossiele energiebronnen zo efficiënt mogelijk
Naast energiebesparing, is het goed om de installaties voor verwarming, warm water, ventilatie en verlichting zo efficiënt mogelijk te laten werken. Voorbeelden zijn Hoog Rendement (HR-) ketels, systemen voor Lage Temperatuur Verwarming (LTV) zoals vloer en wandverwarming en energie-efficiënte verlichting, waaronder LED-verlichting. En maak zoveel mogelijk gebruik van gelijkstroom motoren.
Op www.eigenhuis.nl/huis-duurzaam-maken/energiehuis kunt u per ruimte bekijken welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen.