038 303 21 81

10 Tips voor een geslaagde verbouwing

22-10-2019

10 tips voor een geslaagde verbouwing

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost tijd, geld en inspanning. Hierbij 10 tips voor een geslaagde verbouwing:

tip 1: bereid je goed voor
Begin ruim van tevoren met het vaststellen van je uitgangspunten. Hoe beter je die vooraf definieert, hoe beter het eindresultaat. Onderzoek, bespreek en verbeeld wat je wensen en eisen zijn, voor nu maar ook voor in de toekomst.

tip 2: bedenk wat je wilt
U mag van ons verwachten dat we met een ingenieus en creatief voorstel komen. Maar om tot een goed voorstel te komen is het goed om zelf een lijstje samen met de eisen van je woonwensen. Verder kan een ‘moodboard’ met afbeeldingen van de sfeer van het eindresultaat een goed middel zijn om ideeën over te brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schetsen en foto’s uit tijdschriften en internet of van foto’s uit de praktijk.

tip 3: zorg dat je financiën op orde zijn
Bepaal wat u kunt uitgeven en bespreek een eventuele hypotheek alvast met de bank. Houd er rekening mee dat niet elke verbouwing een waardevermeerdering van uw huis inhoudt die evenredig is met de kosten van de verbouwing.

tip 4: houd rekening met alle kosten
De kosten worden voor een groot deel bepaald door de bouwkosten. Let er dus op dat hier alle kosten in zitten die op de verbouwing betrekking hebben, van de sloopkosten tot de elektrische installatie. Over de aanvraag bij de gemeente moeten leges worden betaald. Alle voorgaande kosten inclusief de kosten voor architect en constructeur, kunnen hypothecair worden gefinancierd. Buiten de hypotheek zijn er waarschijnlijk uitgaven voor vloerafwerking, gordijnen, meubels, verlichting en misschien de tuin. Neem al deze kosten mee in de voorbereiding.

tip 5: vergunningen en regelgeving aanvragen
Brouwer bureau Bouwkunde kan voor u informeren bij de gemeente wat er volgens het bestemmingsplan en het welstandsbeleid mogelijk is.

tip 6: schakel een deskundige in
Uiteraard kan Brouwer bureau Bouwkunde u helpen met het vinden van een betaalbare oplossing en vertalen dit naar tekeningen en een omschrijving waarmee een vakkundige aannemer kan worden geselecteerd. Goede tekeningen en omschrijvingen zorgen ervoor dat de aannemer precies weet wat er van hem verwacht wordt en dat offertes van aannemers goed vergelijkbaar zijn.

tip 7: neem voldoende tijd voor het gehele project
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het dat niet. Een goede voorbereiding van uw eigen wensen en deze vervolgens laat vastleggen door middel van tekeningen en omschrijvingen kost nu eenmaal tijd. Maar ook voor een goede uitvoering van de verbouwing is tijd nodig.

tip 8: overweeg extra investeringen in energiebesparing.
Goed om over na te denken nu er toch een vakman met je huis aan de gang gaat, om te onderzoeken welke investering waardevol is. Denk dan aan het verbeteren van de isolatie van je woning, het aanpassen van de ventilatievoorziening en eventueel het vernieuwen van het verwarmingssysteem.

tip 9: ga voor de klik
De klik is de basis voor een mooi eindresultaat. Belangrijk is dat alle partijen als een goed team samenwerken. Een goede samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat.

tip 10: doe het!
Als je na een goede afweging tot de conclusie komt dat een verbouwing haalbaar is, neem dan de stap om het te doen! Verbouwen kan een proces lijken met een ongewisse uitkomst, maar als u de juiste vakmensen verzamelt wordt het eindresultaat beter dan u had durven denken.